skip to Main Content
06 - 266 34 793 francien@franenvrij.nl
Eerste Stappen Naar Je Nieuwe Website

Eerste stappen naar je nieuwe website

Je wilt een nieuwe website bouwen. In deze blog zet ik de eerste stappen voor je op een rij. Zo heb je een beeld van wat je alvast zelf kan regelen of waar je over na kan denken.

Domeinnaam

Je domeinnaam is een webadres op internet dat je gebruikt om je website vervolgens “op te zetten”. Je koopt als het ware een stukje internet waar je later je website aan koppelt. Dit is vaak de naam van je bedrijf, maar kan ook de naam zijn van de dienst die je biedt. Je kunt meerdere domeinnamen laten verwijzen naar dezelfde website. Ik heb franenvrij.nl voor deze website, maar heb ook de domeinnaam francienhorrevorts.nl gekocht. Deze domeinnaam kan ik koppelen aan de website van franenvrij. Handig als mensen op mijn naam zoeken in plaats van mijn bedrijfsnaam. 🙂

Je domeinnaam moet je registreren. Dat kun je bij veel partijen doen. Voordat je je domeinnaam aankoopt, is het slim om ook even in de mogelijkheden van Hosting te duiken. Het is vaak voordeliger en handig als je deze zaken bij dezelfde organisatie onderbrengt.

Extensie

Bij het aankopen van een domein, bepaal je ook de extensie. De extensie is het laatste stukje van jouw domein, na de laatste punt, zoals .nl of .com. Voor een bedrijf met Nederlandse klanten is de extensie .nl het meest logisch. Maar als je een populaire domeinnaam hebt, kan jouw favoriete domeinnaam al door iemand anders gekocht zijn. Dan kun je ervoor kiezen om een andere extensie te kopen. Denk bijvoorbeeld aan .nu of .online. Of je kiest een andere extensie die past bij jouw website, zoals .shop als je een webshop hebt. Omdat .nl en .com het meest gebruikt zijn, zou ik aanraden deze extensies te gebruiken.

Hosting

Hosting zorgt ervoor dat jouw website in de lucht is. Ik vind het zelf prettig om mijn domeinnaam en hosting bij dezelfde partij te hebben. Vaak kun je hostingpakket afnemen, waar ook e-mailadressen, een SSL certificaat en een automatische installatie van WordPress in zit. Dit vond ik ideaal, omdat je dan een hoop zaken geregeld hebt en snel aan de slag kunt. En ook nog eens zonder al te veel technische kennis ☺. Let trouwens ook op de bereikbaarheid van de helpdesk van jouw hosting partij. Het is natuurlijk wel zo prettig als je even kan bellen of chatten als je er zelf niet uitkomt.

Functies

Verplaats je even goed in jouw klanten. Welke informatie zoeken ze en welke acties liggen voor de hand? Dit hangt natuurlijk af van jouw diensten, maar zorg dat je het je klant makkelijk maakt als jouw dienst erom vraagt. Heb je een kapperszaak? Dan is het wel fijn als klanten online een afspraak kunnen maken. En bij een webshop wil je natuurlijk een goed werkend en veilig bestel- en betaalsysteem. Beperk je in eerste instantie tot de echte must have functionaliteiten, je kan echte snufjes toevoegen als je je bezoekers beter kent en je merkt dat er behoefte aan is.

Opzet van je inhoud

Natuurlijk hoef je de inhoud van je website niet al helemaal klaar te hebben staan bij de eerste stappen naar je website. Wel is het goed om alvast na te denken over een opzet voor je inhoud. Denk hierbij aan onderwerpen die aan bod komen en hoe je deze in een duidelijke structuur kunt plaatsen. Ga hierbij uit van jouw klant. Wat wil jouw klant vinden op je website?

Platform kiezen

Als je een idee hebt van de menustructuur en wat je wilt vertellen, ga je op zoek naar een platform om je website in te bouwen. Er zijn redelijk wat aanbieders om websites te bouwen, zoals Wix, Joomla, Squarespace en natuurlijk WordPress. De keuze voor het platform hangt af van tal van factoren af, zoals smaak, gebruiksgemak, type website en hoe technisch je bent. Omdat ik mijn website zelf in WordPress heb gemaakt, richt ik me in mijn blogs op dit platform.

Thema zoeken

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden in WordPress, hoef je alleen maar even te kijken naar de thema’s die er zijn van bijvoorbeeld Elegant Themes en Themeforest. Een thema is een soort format of template van je website. De opmaak en het design zijn er al en jij hoeft de website alleen nog maar te personaliseren. Dit klinkt heel simpel. Dat kan het ook zijn, maar je moet wel goed weten wat je zoekt en waar je voor kiest. Hier schrijf ik in een volgend blog meer over.

Je hebt nu een idee waar je moet beginnen, maar een website opzetten kan overweldigend zijn. Kom je er zelf niet uit, heb je geen tijd of zie je door de bomen het bos niet meer? Ik help je graag verder!

Back To Top